Titel: Skjutning på förtrollat föremål.

Meddelare: Skogsarbetare Albert Kempe  År: 1934

Socken/stad: Liden

Vid Bullarbo hade dom bal en gång för 70 år sedan. Folket hade kommit från Malmån och var på morgonen eller natten på väg hem dan efter dansen. Då dom kom till Graningsjön fick de se liksom en hötapp, som flöt omkring på vattnet. En av dem som var som duktigare än de andra, skulle hem efter geväret för att skjuta på det där. Men de andra avrådde honom från skjuta. För det där på vattnet var nog inte riktigt. Men han var liksom självsäkrare än de andra och sprang hem efter geväret och sköt. Men som det small så försvann den där hötappen. Och karlen blev sjuk och sängliggande och låg i tre år, innan han fick dö. Och vet, att köttet föll av honom alldeles så att om man satte upp handen på honom så såg man dagen lysa igenom. Och lika dant var det med hela hans kropp, - det var hål i hål, och lika många hål, som han sköt hagel mot hötappen. Det där fick han till varnagel för andra, för man skall inte skjuta på sådant och göra spe av det.

Nordiska museet. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.